تربانتین رزینی روغنی است که از شیرهی درختانِ خانواده کاج و سایر درختان خانوادههای پهن برگ استخراج میشود.
مشخصات ظاهری تربانتین:
با ایجاد شکافهایی که بر تنهی درخت وارد میشود شیرهی خاک آن را گرفته و پس از خارج کردن آب و ناخالصیهای آن تربانتین به دست میآید. تربانتینها به طور کلی با کمی اختلاف اکثراً دارای خواص فیزیکی مشابهی هستند. معمولاً نیمه مایع، لزج، شفاف به رنگهای زرد مایل به سبز یا قرمز عقیقی، طعمشان تلخ و بوی آنها تند میباشد.
طبیعت تربانتین:
طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت آن سرد و خشک است.
رویش جغرافیایی:
اینگونه کاج اغلب در سوریه و در جنگلهای ایتالیا، فرانسه و یونان انتشار دارد.
ترکیبات شیمیایی و مواد موجود در اسانس تربانتین:
پینن، هیدروکربورها و ترپنها در آن تشخیص داده شده است.
نوعی روغن است که برای پاک کردن برس ها و قلم های رنگ و نقاشی به کار می رود. این ماده هم به عنوان یکی از مواد اولیه رزین، مواد افزودنی روغنی و ترکیب های دارویی نیز استفاده می شود. روغن تربانتین نوعی ماده روغنی، بدون بو و بی رنگ است. همچنین قابلیت اشتعال دارد و زمانی که با پوست برخورد کند، آن را گرم می کند.
بعد از اینکه این ماده را مصرف کنید، اثر آن را به خوبی حس خواهید کرد. تربانتین را از طریق تقطیر اولئورسین که از نوعی از کاج استخراج می شود، به دست می آورند. خواص تربانتین بر اساس کاربردی که دارد و صنعتی که در آن به کار برده می شود، متفاوت اند. در این مقاله به طور مفصل کارایی های این ماده را بازگو می کنیم.
ترکیبات سازنده تربانتین
حلال تربانتین مایعی به رنگ زرد است که بعد از خشک شدن، جامد می شود و بوی کاج را می دهد. این ماده معمولاً از گونه های متفاوتی از کاج ها درست می شود که بسیاری از آن ها در ایران وجود ندارند و مواد اولیه آن ها وارداتی محسوب می شوند. درواقع ساقه های درخت را می خراشند.
معمولاً این درخت ها از کاج های پایا که همیشه سرسبز هستند و بزرگ های سوزنی دارند و از طریق واردات به آن ها دسترسی پیدا می کنند.درواقع این ماده ترکیبی از هیدرو کربن های دو حلقه ای است که یک محلول شیمیایی محسوب می شود. این ترکیب با فرمولاسیون C10H16 ساخته می شود که ترکیبات کلی آن شامل a و b پنن است.
از طرفی تمامی ترکیبات این ماده از هیدروکربن ها ساخته می شوند و به نوعی روغن محسوب می شوند. نقطه جوش آن ۱۵۰ الی ۱۷۰ سانتی گراد است و در ۳۵ درجه سانتی گراد اشتعال پیدا می کند. جرم آن تقریباً ۱۳۶ g/mol بوده و با دانسیته ی ۰.۸۵-۰.۸۷ g/cm³ عرضه می شود.
کاربرد های تربانتین
ممکن است تا به حال درباره آدامس هایی که دندان درد را بهبود می بخشند شنیده باشید. جالب است بدانید که در مواد اولیه آن، از این ماده استفاده می شود. همچنین حلال تربانتین در شربت های ضد سرفه و مواد آرایشی نیز استفاده می شود. حتی در ساخت صابون نیز این ماده را به کار می برند.
خوب است بدانید که از این ماده حتی برای آب بندی قایق ها و کشتی ها نیز به کار می رفته است و چوب را به خوبی حفظ می کند. حلال تربانتین بهترین گزینه برای استفاده در سنتز آلی می باشد و به عنوان یک حلال قوی در رنگ روغن و ساخت جلا به کار می رود.
همچنین از آن برای تولید مواد شیمیایی نیز بهره می برند. در کشور های مختلف هم به دلیل قیمت مناسب، از آن به عنوان جایگزین ارزان قیمت نفت خام تقطیری استفاده می شود.
همچنین از آن به عنوان یک منبع خام در سنتز مواد شیمیایی مانند کامفور، آلفا تریپنول، لینالول و ژرانیول استفاده می شود. این مواد از آلفا پنین و بتا پنین تشکیل می شوند که دو ماده اصلی در ترکیبات تربانتین محسوب می شوند.
این ماده برای درد سیاتیک نیز کاربرد دارد و کرم های روده را دفع می کند. تربانتین خلط آور است و از آن برای رفع مشکلات مثانه و مجرای ادراری هم استفاده می شود.
شما هم میتوانید در مورد این کالا نظر بدهید.
برای ثبت نظر، از طریق دکمه زیر اقدام نمایید
افزودن دیدگاه جدیدهیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.